Az étkezéseinkkel kapcsolatban sok badarság kering a világhálón. Ezek közé tartoznak a zsírok, főleg állati zsíroktól való rettegés, rosszat tesznek a szívünkkel, az ereinkkel, hizlal. Mégis kövérebb a népesség mint valaha.
Csökkentett zsírtartalmú élelmiszerekkel vagyunk ellátva, ezek ízletesebbé úgy tehetők, ha tömködünk beléjük cukrot és sót így megváltoztatjuk a zsírok fajtáját.
De a hormonjainknak kell a jó zsír ez a koleszterin is. A progeszteron, az ösztrogén, a tesztoszteron, a kortizol előállításához koleszterinre van szüksége a szervezetünknek. Ez a zsír nem az ellenségünk, a szükséges mennyiség kb 75 százalékát a máj állítja elő, 25% pedig az ételeinkből kell kinyernünk. Nélküle nem tudunk idegrostokat előállítani, az agyunk 60 százaléka eleve zsír, sejtfalunk védő katonája ő. Az A ,D, E, és K vitaminok felszívódásához is nagyon fontos. Még a rossz koleszterinnek nevezett LDL is fontos, ez az egyetlen ami képes a koleszterint a sejtek kazánjába, a mitokondriumba juttatni. Innen az ENERGIA.
Ha magas a koleszterin értékünk, az azt jelzi, hogy kibillent az egyensúly, az erek fala gyulladt , a szervezet tűzoltóért kiált, de a tűzoltó azért jön, hogy eloltsa a gyulladást. Az egészséges zsírok nem rakódnak a csípőnk köré, ezek jó energiaforrások és védik a hormonok által a sejtjeinket.
Vannak rossz fiuk, egyik a transzzsír, ezt mesterségesen gyárakban állítják elő. Észre sem vesszük a levesekben, szószokban, csokoládéban, kenyerekben és a finom mogyoróvajban .
Ha a címkén keményített hidrogénezett növényi zsír van feltüntetve inkább kerüljük a megvásárlását. A másik betyár az oxidált zsírsav, ezek azok a zsírok amik hevítésre nem alkalmasak és módosul a szerkezetük bizonyos hőfok felett. A hevítést a kókuszolaj, rizscsíraolaj és a pálmaolaj 200 fokig bírja, olívaolaj, vaj, 160 fokig stabil vegyület marad. Ha fűstől a zsiradék inkább dobjuk ki.
Ezek ketten megterhelik a májat, a szívet, súlygyarapodást okozhatnak, ami ösztrogén dominanciához vezethet és akár a mellrák egyik kiváltója lehet.
Nézzük a telített zsírsavakat akik a barátaink, állati eredetűek : a vaj, kacsazsír,mangalicazsír, ezekből kevesebb kell. A növényi zsírból több, legjobb a kókuszzsír. Gyulladás csökkentő, gombák, paraziták ellen is hatásos, könnyen szívódik fel a belekből, serkenti az anyagcserét, a vér glükózszintjét stabilizálja.
3 testőrként védenek az omega -3 zsírsavak,az ALA az EPA és a DHA . Az ALA, esszenciális vagyis a testünk nem tudja előállítani, ez a magvakban van elsősorban. Az EPA és a DHA a zsíros halakban, ezekből gyulladásgátlókat csinál a szervezet. Jó hír, egyik a másikból előállítható és a mi kis vegykonyhánk meg is teszi, csak az életünk öregedése lassítja ezt a folyamatot. A szardíniában, a lazacban, a lenmagolajban, a chia magban, a kendermagban, a kövér porcsinban, a vízitormában, tojásban, szőlőmagolajban, argánolajban avokádóolajban és a diófélékben találhatók nagyobb mennyiségben.
A vacsora egy jó saláta salsa és mi készítjük az isteni dresszinget.Mondjuk 1 dl szezámolaj vagy olívaolaj és 1 kapirgáló, vidám tyúk tojását egy kis citromlével és kakukkfűvel turmixoljuk össze.
Szezámmaggal vagy dióval, mandula forgáccsal a ropogtatni valóról is gondolkoztunk. Ha felállunk, érezzük stabil a talaj, a zsír már jó helyen van.
Egészségükre kedves mindnyájuknak.
Közzéteszi: Gyógytündér Gyógyszertát Kartal
Hirdetés