Parcellakövet avatott a NÖRI a Váci Rabtemetőnél

hrabopress küldte be 2024. 02. 27., k - 12:59 időpontban
""

A nemzeti emlékhelyet jelölő és a nemzeti sírkertbe sorolt sírokra emlékeztető parcellakövet avatott a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Váci Rabtemetőnél.

    A NÖRI közleménye szerint Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) elnöke az eseményen kiemelte: minden politikai hatalomnak van egy eszmeisége, ami az emberképét is tartalmazza. Ha ebből hiányzik az emberi méltóság, akkor abból szörnyű tettek következnek. A huszadik század két őrült eszméje, a nácizmus és a kommunizmus ilyen volt - tette hozzá.
    "Az emlékezetre meg kell tanítanunk a fiatalokat is, mert a nemzet nem más, mint a múlt, a jelen és a jövő magyarjainak a szövetsége" - fogalmazott Harrach Péter.
     A közleményben idézik Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatóját is, aki elmondta: a Váci Rabtemetőnél felavatott két parcellakő közül az egyik az idelátogatóknak azt jelzi, hogy a hely egy nemzeti emlékhely, a másik, úgynevezett okos parcellakő pedig a NÖRI által országszerte elhelyezett immár több mint negyven parcellakő sorába tartozik, azt hirdetve, hogy ebben a temetőben a nemzeti sírkert részeként védett sír található: Friedrich István miniszterelnök sírja.
    "A váci, a sopronkőhidai és a márianosztrai rabtemetők jelenleg méltatlanul elfeledettek. Két évvel ezelőtti nemzeti emlékhellyé nyilvánításukkal remélhetően nagyobb figyelmet kap mindhárom hely, és nagyobb esély nyílik az ottani, kegyeleti okokból szükséges kutatómunkákra és a felújítási munkálatokra egyaránt" - hangsúlyozta a főigazgató.
     Susa Éva igazságügyi antropológus, az NEKB tagja, a Váci Rabtemető feltárásának vezetője a közlemény szerint felidézte: a rabtemető történelme kegyeleti okokból is szorosan kapcsolódik az Új köztemető 301-es parcellájához.
    A Váci rabtemető 2001 óta emlékpark, az itt elhelyezett emlékkövön az 1945 és 1959 között ide méltatlanul, jeltelenül eltemetettek névsora található. 2022-ben törvényszinten is beemelték a nemzeti emlékhelyek sorába - tette hozzá Susa Éva.    
    Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja beszédében arra mutatott rá, hogy a kommunista diktatúra szörnyűségeit ma kevés helyen lehet testközelből tanulmányozni, a Váci Rabtemető azonban megőrizte a börtön falai között vagy közé már beszállított nevesített vagy névtelen halottak titkait.
     A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság két évvel ezelőtti döntése alapján lett a váci, a márianosztrai és a sopronkőhidai rabtemető a Nemzeti Gyászparkkal közös Nemzeti Emlékhely - áll a NÖRI pénteki összegzésében. 
Budapest, 2024. február 23., péntek (MTI) (foto Facebook)